Zielone szparagi w szynce szwarcwaldzkiej z parmezanem
Dobry i przepyszny pomysł na przystawkę, przekąskę. W większej ilości nadaje się też na śniadanie, obiad czy kolację 🙂 Myślę, że na zimno też będzie dobre, chociażby na następny dzień do lunchboxa do pracy.
Składniki: zielone szparagi, szynka szwarcwaldzka, parmezan
Szparagi, które kupiłam okazały się nieco suche więc najpierw odcięłam ok. 1-2 cm i za radą taty postawiłam w słoiku z wodą (ok. 2 cm głębokości), żeby się napiły „nóżkami” 🙂 Następnego dnia odłamałam jeszcze zdrewniałe końcówki, które później ugotowałam w wodzie po gotowaniu szparagów na parze i będzie wywar na jakąś zupę.
Szparagi najpierw ugotowałam na parze na półtwardo, potem lekko wystudziłam, a następnie ułożyłam na szynce posypanej parmezanem i je zawinęłam, ułożyłam w posmarowanym masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) i zapiekłam w temp. 200 stopni przez 10 minut 🙂
Palce lizać, wszystkim smakowało – bo co w tym może być niedobrego:)
Ps. Naczynie posmarowalam masłem klarowanym, żeby nic nie przywarlo 🙂
PolubieniePolubienie