gluten free · meat · paleo · vegetables · zdrowe odżywianie

orgazm kulinarny #1

Zielone szparagi w szynce szwarcwaldzkiej z parmezanem

Dobry i przepyszny pomysł na przystawkę, przekąskę. W większej ilości nadaje się też na śniadanie, obiad czy kolację 🙂 Myślę, że na zimno też będzie dobre, chociażby na następny dzień do lunchboxa do pracy.

Składniki: zielone szparagi, szynka szwarcwaldzka, parmezan

Szparagi, które kupiłam okazały się nieco suche więc najpierw odcięłam ok. 1-2 cm i za radą taty postawiłam w słoiku z wodą (ok. 2 cm głębokości), żeby się napiły „nóżkami” 🙂 Następnego dnia odłamałam jeszcze zdrewniałe końcówki, które później ugotowałam w wodzie po gotowaniu szparagów na parze i będzie wywar na jakąś zupę.

Szparagi najpierw ugotowałam na parze na półtwardo, potem lekko wystudziłam, a następnie ułożyłam na szynce posypanej parmezanem i je zawinęłam, ułożyłam w posmarowanym masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) i zapiekłam w temp. 200 stopni przez 10 minut 🙂
zielone szparagi z szynką parmeńskąPalce lizać, wszystkim smakowało – bo co w tym może być niedobrego:)

Advertisements

One thought on “orgazm kulinarny #1

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s